Name of Thrones in NL

Nadat het bericht viral ging dat in de VS in 2018 duizenden Arya’s geboren werden, konden wij natuurlijk niet achterblijven met een Nederlands namenonderzoek naar Game of Thrones namen. Dus zijn we met behulp van de Meertens Familienamenbank en de Meertens Voornamenbank de Nederlandse naamstatistieken ingedoken.

Voornamelijk meisjesvoornamen

Bij de voornamen valt op dat Arya en Sansa relatief populair zijn (vergeleken met andere voornamen uit GoT). Sinds 2012 zijn er 30 kinderen Sansa genoemd en iets meer dan 100 Arya’s. Bij de laatste is het opvallend dat er ook best wel wat jongens deze naam gekregen hebben. Van de overige Starknamen zijn er alleen een handjevol Brans en dat was het.

Uit de populariteit

Een aantal interessante namen is juist niet meer gegeven sinds het uitkomen van de boeken en de serie. Zo zijn er op dit moment in Nederland 171 Joffreys, 33 Ramseys (gelukkig heet niemand Rammert) en maarliefst 455 Sandors. Deze namen worden echter niet meer aan kinderen gegeven na het jaar 2000. Waarom zou dat toch zijn?

Gerelateerde afbeelding
Zijn naam was toch niet zo populair.

Van achteren

U zult er misschien van op kijken, maar een aantal typische Game of Thrones familienamen komt ook voor in Nederland. De serie komt helaas pindakaas tot een einde, maar in ons land kan de strijd gewoon doorgaan tussen de Starks (395), Freys (81), Martels (43), Tullings (115) en Tyrells (5). We kijken met spanning uit naar het eerstvolgende LARP-festival waar we deze families een meat & great gaan organiseren.

Buitenechtelijk

Nooit geweten dat we er in ons land Bastaarden op nahielden, maar na de schaamteloze vergissing met Gendry’s achternaam in de serie vorige week, zijn wij op zoek gegaan naar de Bastaarden van Nederland. Want na wat graafwerk bleek dat er heel veel Nederlanders zijn met een Game of Thrones bastaardnaam. We geven een lijstje:

  • Zand 75
  • Steen 1410
  • Sneeuw 87 Snow 9
  • Rivers 34
  • Waters 35
  • Bloemen 1127
  • Storm 2397
  • Heuvel 404
Gendry Waters bij geboorte, inmiddels gepromoveerd tot Baratheon.

Belangrijk verschil met de serie is dat deze namen daar worden uitgereikt aan de hand van de locatie waar deze kinderen geboren zijn. Een Sneeuw komt dus uit het Noorden. In Nederland komen de Sneeuwen helaas niet alleen uit Groningen, de Heuvels niet uit Limburg en komt Karin Bloemen helaas niet uit Aalsmeer, maar gewoon uit Alkmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *